Wanneer je voor het eerst medicatie krijgt voor je mentale problemen
Mijn eerste keer medicatie
13 september, 2018

Mijn eerste keer medicatie

BY / 1 jaar ago
Wanneer je voor het eerst medicatie krijgt voor je mentale problemen

Ik was er 100% van overtuigd dat ik nooit medicatie nodig zou hebben. Het eerste gesprek dat ik dan ook had met mijn psychiater ging dan ook alleen maar over hoe goed ik alles op eigen kracht kon. Mijn psychiater heeft wel 10x gevraagd of ik toch geen antidepressiva wilde proberen om de stress iets te verminderen. Maar ik was overtuigd van mijn eigen kracht. Achteraf gezien had ik gewoon moeten luisteren of het op zijn minst proberen.

Je kan namelijk altijd aangeven dat je wilt stoppen.

Anderhalf jaar later zat ik weer in dezelfde kamer met dezelfde psychiater en ik was lichamelijk en geestelijk op. Ik hield het allemaal niet meer vol door de enorme hoeveelheid stress en depressieve gedachten ik had. Als eerst kreeg ik een kalmeringsmiddel (oxazepam) om mijn lichaam en geest iets rustiger te krijgen. Twee dagen later begon ik aan de antidepressiva en nu zit ik er al 3 jaar aan vast.

Dit heeft zo zijn voordelen en nadelen.

Sommige mensen zullen er negatief over zijn en sommige zullen blij zijn dat het mij enigszins helpt. Ik heb al 3 jaar geprobeerd om af te bouwen maar steeds viel ik terug in een enorm stressvol en somber patroon. Mijn ouders maken zich zorgen over mijn medicatie gebruik omdat zij bang zijn dat ik er nooit meer van af kom. Dit is iets wat wij beide niet zullen weten en daarom ook in het midden laten.

Lees dit als je overweegt te beginnen met medicatie

De volgende dingen wil ik je meegeven als je overweegt om te beginnen aan medicatie:

  • Ga niet van tevoren alle bijwerkingen opzoeken, je kijk op de medicatie zal dan veranderen en wellicht zal het effect daardoor beïnvloeden (dit ligt natuurlijk per persoon anders).
  • Als je begint met de medicatie is het handig om een dagboekje bij te houden of er dingen zijn die je kan koppelen aan de medicatie. Zo kan je duidelijk aangeven bij je arts wat de medicatie met jou doet.
  • Bespreek met mensen om je heen dat je medicatie slikt. De mensen om je heen zien soms eerder het effect van de medicatie dan jij zelf. Mijn moeder zag bijvoorbeeld dat ik positiever over dingen sprak.
  • Als je merkt dat je te veel bijwerkingen van een middel krijgt is het handig om dit te bespreken met jouw arts dan kunnen jullie samen kijken naar een eventuele oplossing hiervoor.
  • Ga bij jezelf na of je erachter staat dat je medicatie gaat slikken. Zoals ik al zei wilde ik het in de eerste instantie niet en later wel.

En als laatst je bent nog steeds jezelf als je medicijnen slikt. Je bent dezelfde persoon, alleen zit er een stofje in je lichaam dat je wellicht kan helpen om het leven ietsje makkelijker te maken.

 

Meer lezen? Lees hier het verhaal van Maayke over het antidepressivum Prozac.

Denk aan jezelf!

X Janneke

Mijn ervaring met medicatie voor mijn stemmingsstoornis

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Registration

Forgotten Password?