mentale problemen en naar de huisarts, eng? Helemaal niet met deze tips!
Hulp zoeken bij mentale problemen, zo pak je het aan
21 september, 2018

Hulp zoeken bij mentale problemen, zo pak je het aan

BY / 1 jaar ago
mentale problemen en naar de huisarts, eng? Helemaal niet met deze tips!

Ik schreef een paar dagen terug een blog waarin ik vertelde over mijn stap naar de huisarts of beter gezegd mijn allereerste stap richting herstel. Ik kan me niet herinneringen dat ik ooit zoiets moeilijks heb gedaan. Met knikkende knieën en duizenden paniekgedachtes ging ik richting de huisarts. Natuurlijk had ik van tevoren bedacht hoe ik het zou doen en wat ik zou gaan zeggen, maar als je daar eenmaal bent, pakt het toch een stuk anders uit dan gedacht.

Het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan

Op internet staan tips, goede tips, maar niet voor iedereen helpend. Ook ik heb deze tips gelezen, maar ik heb er eigenlijk zelf geen gebruik van gemaakt, want ik wilde het op mijn eigen, misschien domme, manier doen. Maar misschien ben jij wel benieuwd naar deze tips? Hieronder staan ze op een rijtje, kort samengevat.

  • Neem iemand mee die jij vertrouwd en je kan steunen op het moment dat je er niet meer uitkomt of even iemand nodig hebt.
  • Schrijf van tevoren op wat je wilt zeggen en neem dit briefje mee. Zo ben je er zeker van dat je niks vergeet en dat je alles hebt gezegd wat je wilde zeggen.
  • Vraag een langer gesprek aan dan de standaard 10 minuten. Zo heb je meer tijd om in alle rust je verhaal te vertellen.

Dit zijn een aantal tips, natuurlijk zijn er nog meer. Ik heb, zoals eerder gezegd, geen van deze tips gebruikt. Op een avond was het gewoon genoeg. Ik voelde me zo op en leeg en wist dat niemand mij meer ging helpen als ik niet de stap richting hulp zou zetten. Ik zag de wanhoop van de mensen om me heen. Zij konden niks meer voor me doen, maar ik kon wel iets voor mezelf doen. Het is zo belangrijk om voor jezelf op te komen en jezelf de moeite waard te vinden om hulp te vragen en accepteren. Dus ik maakte de afspraak.

Hoe ik het heb gedaan

Ik heb via de website een afspraak gemaakt (dit is overigens een heel groot voordeel bij mijn huisarts, want zo hoef ik niet te bellen). Ik plande de afspraak ’s ochtends vroeg, zodat ik niet de hele dag in de stress zou zitten. Dit is ook een tip die ik kan meegeven. Stel het ook niet te lang uit, want hoe langer het duurt hoe lastiger het weer wordt.

Ik moet toegeven dat ik de nacht voor de afspraak onwijs slecht heb geslapen, maar dat nam ik maar voor lief. Eenmaal zo ver. Ik fietste met knikkende knieën dus naar de huisarts en wachtte daar met spanning op de huisarts. Het eerste wat ik heb gezegd was; ‘ik vind het erg lastig om dit te vertellen, maar het gaat niet zo goed’ het is altijd verstandig om te vertellen dat je het lastig vindt.  Als dat zo is.

Uiteindelijk hoefde ik niet veel vanuit m’n zelf te vertellen, maar kwam de huisarts met vragen zoals;

  • Wanneer en hoe is het ontstaan
  • Wat zijn de klachten
  • Heb je hier eerder last van gehad, zo ja wat heeft je toen geholpen
  • Heb je ook lichamelijke klachten, zoals slaapproblemen, eetproblemen
  • Hoe uit het zich in het dagelijks leven

Uiteindelijk moet je proberen zo duidelijk mogelijk te antwoorden op de vragen. Kan soms heel lastig zijn, maar op zulke soort vragen kun je je wel een beetje voorbereiden. Ik was binnen 10 minuten klaar. Opgelucht, want ik had een doorverwijzing naar de POH-GGZ. (Praktijkondersteuner GGZ) dus gewoon binnen de huisartsenpraktijk. Volgende week heb ik mijn eerste afspraak. Ik ben een beetje nerveus, maar ik sta nog wel achter mijn keuze, want ik heb het echt nodig.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en dat er wat meer duidelijkheid is over hoe zo’n gesprek verloopt en wat een huisarts kan vragen.

Liefs ,

Janneke

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Registration

Forgotten Password?