Dit is mijn kleurenkaart van A Bunch of Colors
Anoniem | Deze kleurenkaartjes zijn zó fijn!
02 oktober, 2018

Anoniem | Deze kleurenkaartjes zijn zó fijn!

BY / 1 jaar ago
Dit is mijn kleurenkaart van A Bunch of Colors

Heb je vaak last van stemmings wisselingen, ben je depressief of heb je vaak momentjes dat het wat minder gaat? Lees dan vooral verder.

Afgelopen maand heb ik kleurenkaartjes bij Maayke besteld via instagram – @abunchofcolors. Een kleurenkaartje is een kaartje 5 verschillende kleuren op staan, aan elke kleur koppel je een emotie.

Zwart is bijvoorbeeld: suïcidaal.

Rood is bijvoorbeeld: boos.

Geel is bijvoorbeeld: oke.

Op de achterkant bij elke kleur kan je dan aangeven wat mensen het beste kunnen doen.

Bij zwart bijvoorbeeld: ga een rondje met mij lopen, probeer mij van deze gedachten af te leiden, bel mijn ouders/kennis / partner, ga creatief met mij bezig etc.

Bij Rood bijvoorbeeld: leidt mij af, probeer mij (juist niet) te kalmeren. Help mij om te denken.

Bij Geel bijvoorbeeld: heb leuke gesprekken met mij, blijf mij wel afleiden, zorg dat het geel blijft door: dit en dat met mij te doen.

Zelf vindt ik deze kleurenkaartjes super fijn! Het is veel makkelijker om de kleur: zwart te zeggen, dan om tegen iemand waarvan je veel houdt te zeggen dat je je suïcidaal voelt. Voor mij is dit echt een oplossing, ik merk dat ik nu veel meer over deze onderwerpen em gevoelens durf te praten, en dat allemaal door 1 kleur te zeggen. Bijzonder toch?

Via instagram heb ik nog langer contact gehad met Maayke, ik heb haar gevraagd hoe zij op dit bijzondere maar vooral helpende idee is gekomen. Met haar toestemming gebruik in de informatie in deze blog.

Maayke (abunchofcolors) kreeg haar eerste diagnose toen ze 8 jaar jong was, ze is nu ondertussen 29 jaar.  Over haar depressie praten vindt ze niet makkelijk, zelfs na al die jaren nog steeds niet. Een jaar geleden ging het met Maayke weer bergafwaarts. Ze zonderde zich af, ging niet meer sporten en niet graag meer afspreken met vrienden etc. Het liefst wilde ze alleen maar in bed liggen. Haar vriend Brian kon moeilijk begrijpen waarom Maayke zich zo vaak depressief voelde, ze wou dat ze dat aan hem kon vertellen, maar de woorden kon ze moeilijk vinden of vaak wist ze zelf niet eens waarom ze zich zo voelde. Samen bedachten ze een manier van communiceren, en dat werd doormiddel van kleuren.

Maayke’s kleuren + gevoelens waren:

Geel = Het gaat goed. Ik voel me lekker. Geen enkele sombere gedachte.

Groen = Ik voel me prima. Het gaat wel ok.

Blauw = Het gaat niet goed, ik heb sombere en negatieve gedachtes

Rood = Ik voel me erg slecht. Veel depressieve gedachtes.

Zwart = Help. Suïcidale gedachtes.

Brian vroeg vaak aan Maayke: “ Wat is je kleurtje?”  Voor Maayke was dit een veilige en makkelijke manier om aan hem te vertellen hoe ze zich voelt en voor hem was het een goede graadmeter of hij naar huis moest komen of niet.

Maayke: “ De manier van communiceren met kleur heeft mij, en mijn familie enorm geholpen. Je kan wel zeggen dat het mijn leven heeft gered. Ik weet zeker dat als het voor mij werkt, het ook voor anderen kan werken. En daarom wil ik me inzetten om lotgenoten kennis te laten maken met de kleurenkaarten. Zodat het een hulpmiddel kan zijn in donkere tijden. Niet alleen voor hen, maar ook voor hun naasten.  Ik noem het a Bunch of Colors. Maar voor mij is het veel meer dan ‘slechts wat kleurtjes’. “

Ook heb ik nog met een andere gebruiker van de kleurenkaartjes gesproken, zij deelt haar ervaringen ook met mij:

Veerle (25) volgde mind en 113 al op instagram, en ze denkt dat ze zo in contact is gekomen met Maayke. Dat was begin april van dit jaar, een week later had Veerle de kaartjes ontvangen. Veerle liep sinds januari al bij de psycholoog maar blokkeerde als ze over gevoelens moest praten. Toen kwamen de kaartjes op haar pad. Haar vriend vond het ook heel makkelijk om door middel van de kleurenkaartjes aan haar te vragen hoe het met haar ging. De laatste tijd gebruikt Vera de kaartjes (gelukkig) wat minder omdat ze zich vaak neutraal voelt. Als ze zich wat minder voelt, pakt ze de kaartjes er wel direct weer bij.

Bestel nu voor € 3,95 binnen Nederland (€ 4,95 in Europa)  je kleurenkaartjes hier.

Heb je de kleurenkaartjes al? Laat jouw ervaringen weten via de reacties.

Bedankt voor het lezen!
Liefs,

Anoniem

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Registration

Forgotten Password?