Jij kan iemand met een stemmingsstoornis helpen door samen te gaan wandelen.
6 Tips Om Iemand met een Stemmingsstoornis te Helpen
03 april, 2018

6 Tips Om Iemand met een Stemmingsstoornis te Helpen

BY / 2 jaar ago
Jij kan iemand met een stemmingsstoornis helpen door samen te gaan wandelen.

Het kan best een uitdaging te zijn om iemand met een stemmingsstoornis te helpen. “Kop op!” of “Het valt allemaal wel mee” is goed bedoeld, maar helpt vaak niet.
Ik heb een lijstje gemaakt met een aantal tips, waarvan ik denk dat die zouden kunnen helpen.

  1. Luister. Dit is wellicht één van de meest waardevolle tips, wellicht ook de meest lastige. Ik betrap mezelf er vaak op: “Oh, dat had ik ook vorig jaar..” Nee. Praat niet over jouw ervaringen, probeer de ander de indruk te geven dat hij of zij er toe doet, dat diegene jouw aandacht verdient. Ben je niet zeker of je zelf emotioneel sterk genoeg bent om een luisterend oor te zijn, probeer iemand in contact te brengen met professionals.
  2. Weest bewust van de signalen.
  3. Probeer degene niet te stigmatiseren, of te diagnosticeren. Laat dat maar aan de professionals over. “Daar heb je ook pillen voor wist je dat?” is vaak een dooddoener.
  4. Wanneer iemand zijn struggles met jou deelt, kan het lastig zijn om erachter te komen wat diegene nou echt wilt. Wilt hij of zij nou gewoon een luisterend oor? Of liever advies over hoe hij of zij verschillende dingen aan kan vliegen. Begin het gesprek met: “Wat knap dat je dit met mij wilt delen,  ik wil er graag voor je zijn. Hoe kan ik je het best helpen?”. Hij of zij zal zelf aangeven waar de behoefte ligt. Eenmaal in gesprek, laat diegene zijn hart luchten. Als je merkt dat bepaalde onderwerpen te emotioneel zijn, probeer diegene niet te pushen en niet door te vragen.
  5. Ik heb wel eens gehad dat mijn moeder mijn verjaardagsfeest af had gezegd, onder het mom van: “Maayke zit niet zo lekker in haar vel”. Goed bedoeld, maar dat werkte compleet averechts. Probeer diegene juist ‘bezig’ te houden. Nodig hem of haar uit om te gaan sporten, te winkelen of maak samen een wandeling.
  6. De laatste tip, bied hem of haar A Bunch of Colors aan. Daarmee kan je de vinger aan de pols houden over iemands gemoedstoestand en steun bieden waar nodig.

Ik ben benieuwd of jullie nog tips hebben.

x Maayke

1 Comment

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Registration

Forgotten Password?