Wanneer je depressie je gevangen houdt in je eigen bed
5 Tips voor wanneer je Depressie je Gevangen houdt in je Eigen Bed
12 november, 2018

5 Tips voor wanneer je Depressie je Gevangen houdt in je Eigen Bed

BY / 1 jaar ago
Wanneer je depressie je gevangen houdt in je eigen bed

Herken je dat? Van die donkerrode en zwarte dagen dat je gewoon niet uit je bed kan komen. Opstaan, uit bed stappen en aan de dag beginnen lijkt onmogelijk. De depressie houd je gevangen, gevangen in je eigen bed. Ik had het vorige week maandag en dinsdag. Ik voelde het een beetje aankomen, omdat ik ook een niet zo fijn weekend had gehad, maar toch lukte het me niet om het tij te keren. Ik voelde me zo depressief, ik leek wel verlamd. Zelfs telefonisch ziekmelden bij mijn werkgever lijkt alsof je psychologisch de Mount Everest moet beklimmen. Hieronder geef ik wat tips om van dit soort pikzwarte dagen wat beter door te komen.

#1 Licht iemand in

Zorg dat er naasten op de hoogte zijn van het feit dat je in bed blijft liggen. Bespreek met je partner dat je thuis blijft, of vertel je moeder/bff dat je je rood/zwart voelt en geen kracht hebt om uit bed te komen. Spreek af dat je op z’n minst één keer een update stuurt. Hou je aan deze afspraak, dan houd je het voor iedereen veilig.

#2 Drinken

Uit bed komen en een kopje thee zetten is voor velen al een brug te ver. Je moet er echter wel voor zorgen dat je gehydrateerd blijft. Ik heb altijd van die pakjes sap in huis, van Roosvice, daar zit water in maar ook een klein beetje suiker. Ik sleep zo’n 6 pak uit mijn voorraadkast, en samen kruipen we weer terug het bed in.

#3 Eten

We weten wel dat wanneer je je slecht voelt, je zelfzorg moet toepassen. ‘Kies niet voor fast-food, maar ga voor een goed gevulde soep of salade’ is vaak het advies. In praktijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, zeker op die rode/zwarte dagen! Ik heb meestal in diezelfde voorraadkast muesli repen liggen, pak er daar een paar van. Heb je kinderen? Pik een knijpfruitje, vinden ze vast niet erg 😉

#4 Persoonlijke hygiëne

Douchen is vaak een energierovende opgave; uit bed komen, je warme pyjama uitdoen, douchen, afdrogen en weer iets aan doen.. Nee, dit lukt vaak niet, het is too much! Wat ik wel altijd naast mijn bed heb liggen zijn natte doekjes en kauwgom. Even een nat doekje over m’n gezicht, of onder de armpjes en je voelt je toch verfrist. De kauwgom vind ik fijn en makkelijk, zo heb ik toch een fris gevoel in mijn mond. Wat ik ook heb, en dit is een beetje decadent (but I love it), is zo’n spuitfles druivenwater van Caudalie. Je sprayt een beetje op je gezicht en dit kalmeert en hydrateert meteen. Decadent, maar zo fijn voor je huidje.

#5 Relativeer

Realiseer dat hoe je je nu voelt, dat ellendige gevoel, dat wordt beter! Het duurt een dag of twee, of drie, maar er gebeurd iets waarop je weer een klein beetje kunt lachen. Dit heeft tijd nodig. Accepteer hulp van je naasten, samen komen jullie eruit. Nog een laaste persoonlijke anecdote van mij. Ik lag een dag thuis, had niks uitgevoerd, voelde me verschrikkelijk. Mijn partner Brian kwam eerder thuis, ging naast me liggen en sloeg een arm om me heen. Hij zei: “Komt wel goed schatje!” Dit zorgde voor een mini-lachje op mijn gezicht.

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Registration

Forgotten Password?